Europska unija
“Ulaganje u budućnost”

Održana je diseminacijska konferencija u okviru IPA IV projekta „ Razvoj visokoobrazovnih standarda kvalifikacija i studijskih programa na osnovama HKO-a za sektor industrijske prerade drva“

09.02.2015.


Diseminacijska konferencija projekta „Razvoj visokoobrazovnih standarda kvalifikacija i studijskih programa na osnovama HKO-a za sektor industrijske prerade drva“, u organizaciji Drvnotehnološkog odsjeka Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održana je 5. veljače 2015. u prostorijama hotela DoubleTree by Hilton u Zagrebu. Svrha diseminacijske konferencije bila je dijeljenje saznanja stečenih realizacijom IPA projekta s nastavnicima Šumarskog odsjeka Šumarskog fakulteta kao i s nastavnicima Agronomskog, Tekstilno-tehnološkog i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


Pozdravnu riječ uputila je prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Projektni tim detaljno je predstavio sve aktivnosti projekta, probleme koji su riješavani tijekom provedbe projekta, mjerljive rezultate projekta te daljnje planove i održivost projekta. Dinamičnom panel raspravom svoju ulogu na projektu predstavili su svi predstavnici partnera, Biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije i Sveučilišnog računskog centra (SRCE) Sveučilišta u Zagrebu.
Projekt je trajao od kolovoza 2013. do veljače 2015. Glavni cilj projekta bio je unaprijediti visokoškolsko obrazovanje za bolje kvalifikacije i zapošljivost u sektoru drvne industrije te poduprijeti razvoj i implementaciju HKO-a.
U okviru projekta, izrađen je prijedlog standarda kvalifikacija za studijske programe preddiplomskog, diplomskog i doktorskog studija za sektor industrijske prerade drva. Doneseni su prijedlozi poboljšanja studijskih programa na osnovama HKO-a, na temelju analize studijskih programa i procjene studentskih opterećenja pravilnim izračunom ECTS-a. Provedeno je stručno osposobljavanje nastavnika za primjenu aktivnog učenja, e-učenja i razvoj poduzetničkih kompetencija te obuka nastavnika za rad s CAD/CAM i CNC tehnologijom. Opremljen je praktikum za rad s modernom CNC tehnologijom (nabavljen je 5-osni CNC stroj, 16 CAD računala i rotacijski viskozimetar). Odabrana nastavna oprema za unapređenje aktivne i praktične nastave omogućit će dodatne nove kompetencije diplomanata sa svrhom povećanja njihove zapošljivosti i samozapošljivosti  nakon završetka projekta.
Investicije u nastavnu opremu i stručnu edukaciju nastavnika imaju za svoj dugoročni cilj poticanje istraživanja i inovacija te razvoj novih metoda, tehnologija, proizvoda ili usluga.

Fotogalerija