Europska unija
“Ulaganje u budućnost”

Održan je AlphaCAM trening za nastavnike Šumarskog fakulteta Drvnotehnološkog odsjeka

02.02.2015.

Održan je trening Osnovnog i Naprednog korištenje AlphCAM programa za nastavnike Šumarskog fakulteta Drvnotehnološki odsjek. Osnovni trening AlphaCAM programa održavao se je od 12. – 15. siječnja 2015. Nastavnici su naučili koristiti sve alate AlphaCAM programa koji su im potrebni za osnovno korištenje. Upoznali su se s osnovnim elemenatima AlphaCAM softvera, 2D oblikovanjem (Crtanje osnovnih geometrija, Uređivanje osnovnih geometrija: rotiranje, premještanje, ekstrapoliranje, obrezivanje, dodavanje oblika na kutevima, mrežno ekstrapoliranje, definiranje pozicije geometrija u Z-osi), obradom na 2D geoetrijama, definiranjem i korištenjem radnog volumena i ravnina (3D pogledi i pregledi), s osnovnim korisničkim tehnologijama (pohranjivanje izrađenih geometrija/dokumenata, uvoz dokumenata raznih ekstenzija, standardnim i višestrukim procesima bušenja, postavljanjem grube i fine obrade glodanja, postavljanjem ulaza i izlaza alata kod obrade), te grupama naredbi sustava za simulaciju programiranih operacija.

Napredni trening za korištenje AlphaCAM programa održavao se je od 26. – 29. siječnja 2015. Na tom treningu nastavnici su naučili izrađivati parametrijske 2D geometrije, postavljati obradu na nagibima, sa odjeljcima, spiralama i otvorenim geometrijama (3D projekcije, omatanja /povezivanja, kontinuirane geometrije i 3D višestruke geometrije, izrada obrisnih i spiralnih đepova), raditi sa 3D oblicima (prepoznavanje oblika i obrada, tipovi 3D površina, prebacivanje 2D oblika u 3D, prebacivanje i proiciranje geometrija između ravnina, 3D graviranje, obrada na 3D površinama), te se upoznali sa naprednim korisničkim tehnologijama (korištenje stilova obrade, povezivanje stilova i slojeva obrade, kontroliranje kretanja glavnog vretena kod 5 osne obrade radnog volumena glodanjem, strojna obrada oblika u ravnini, kreiranje G-koda), metodom Nesting obrade (grupna obrada) i nekim obradnim strategijama na 3D površinama i oblicima (5 osna obrada 3D oblika/geometrija, određivanje/odabir radnog volumena i radne ravnine za obradu).

Treninge je održao predstavnik tvrtke Licom Systems s.r.l., Narciso Ragagnin, a na treninzima je prisustvovalo ukupno 6 nastavnika Šumarskog fakulteta Drvnotehnološkog odsjeka.

Fotogalerija